A Vad hibiszkusz

Lee EtheringtonMint oly sok más a világban, ez a termék is a véletlennek köszönheti a létrejöttét. Lee Etherington volt az (a képen), akinek egyik buliján véletlenül a vadhibiszkusz virág belekerült a pezsgőjébe. Lee tudta, hogy a vadhibiszkusz ehető, ezért bátran megkóstolta az újdonsült "koktélt". Innen már egyenes, de nagyon hosszú út vezetett odáig, hogy kézbe lehessen venni egy kész üveget.

Wild Hibiscus Flowers in Syrup - Vadhibiszkusz virág szirupban nevet adta a terméknek. Lee az éttermében vendégeivel közösen tesztelve fejlesztette ki a jelenlegi, végső formát. Sikerült olyan természetes tartósítószert összeállítani - víz és cukor elegye - amelyben 24 hónapig teljesen friss marad a vadhibiszkusz, minden további mesterséges anyagtól mentesen.

Az ötlet hamar nagy sikert aratott szerte Amerikában, Európában, Ázsiában, már több, mint 16 országban.

vad hibiszkusz virágA vadhibiszkusz (hibiscus sabdariffa) Ausztrália északi, trópusi tájain érzi igazán jól magát, itt fordul elő a legnagyobb számban. Ezen a vidéken, egy kis faluban - Kurrajong - található a gyár és a környékén az ültetvények. Hét ültetvényen folyik a termelés, melyet szakértő farmerek művelnek. Az innen kikerülő vadhibiszkusz virágok 25%-a már organikus eredetű.

A vadhibiszkusznak csak a kelyhe, középső része kerül felhasználásra, a fás magházat el kell távolítani. A virágokat egyesével, kézzel szüretelik. Kézzel vágják ki a magházat is és szintén kézzel, egyenként mossák meg őket, majd helyezik üvegbe. Ilyen módon biztosítható, hogy csak az első osztályú, igazán jó minőségű virágok jussanak el a fogyasztóhoz.

A vadhibiszkusz (hibiscus sabdariffa) eredetileg nem őshonos Ausztráliában de már évezredek óta megtalálható az ausztráliai kontinensen, feltehetőleg fülöp-szigeteki halászok hozták be. A virág a legkülönfélébb módokon, de eljutott őshazájából - Sri Lankáról - a világ minden tájára. Annak ellenére azonban, hogy ugyanarról a növényfajról van szó, különbségek vannak az egyes országokban élő fajták között. Az Ausztráliában élő vadhibiszkusz sokban különbözik az új guineaitól vagy épp a kínai egyedektől, pedig mindegyik hibiscus sabdariffa.